Actueel

TV reportage EenVandaag over gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen

02 oktober, 2021

De Sociaal-Economische Raad adviseert positief en de landelijke politiek denkt er nog over na. In de tussentijd gaan we het in Zeeuws-Vlaanderen gewoon doen: gratis kinderopvang. Bekijk hier de TV-reportage van EenVandaag.

Lees meer

Lekker doen waar je blij van wordt op school

22 september, 2021

De woensdag wordt gegarandeerd de lievelingsdag van leerlingen aan basisschool De Nobelhorst in Hulst. Het lesrooster wordt voortaan radicaal omgegooid met de Talent Ateliers.

Lees meer

Gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen start per 1 januari

21 september, 2021

De landelijke politiek denkt er nog over na, maar in Zeeuws-Vlaanderen wordt het vanaf 1 januari al gewoon gedaan: gratis kinderopvang. Op drie locaties worden kinderen tot en met twaalf jaar straks kosteloos twee dagen per week opgevangen.

Lees meer

Gesigneerde heipaal voor nieuw MFC Aardenburg

16 september, 2021

AARDENBURG - De ogen van Maud en Anna glommen van spanning. Samen met wethouder Jack Werkman mochten zij in Aardenburg de eerste paal voor hun nieuwe school de grond in slaan.

Lees meer

Gratis opvang in Zeeuws-Vlaanderen: ‘We zijn in het diepe gesprongen’

06 september, 2021

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen wil in lijn met een recent advies van de SER op een aantal locaties twee dagen per week gratis kinderopvang gaan bieden aan alle kinderen tot en met 12 jaar. Het is een proef om te kijken of dit werkt en een bijdrage kan leveren aan de plannen om dit landelijk in te voeren.

Lees meer

Twee jaar zomeraanbod voor peuters en kleuters met een taalachterstand werpt z’n vruchten af

23 augustus, 2021

We spraken Babs van der Graaf, manager P&O, en Carla van Acker, pedagogisch medewerker, van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen over het succes van het VVE Zomeraanbod in Zeeuws-Vlaanderen.

Lees meer

Zomerschool in Terneuzen is een succes

20 augustus, 2021

Behalve het VVE Zomeraanbod voor peuters met een taalachterstand is er ook dit jaar weer een Zomerschool. Directeur Sebastiaan Vanhijfte vertelt over de zevende editie van de Zomerschool in Terneuzen.

Lees meer

Twee dagen per week gratis opvang voor álle kinderen in Zeeuws-Vlaanderen

10 augustus, 2021

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen pleit voor twee dagen per week gratis opvang voor álle kinderen tot en met 12 jaar. Of ouders nu werken of niet. Volgens de organisatie is gratis opvang goed voor de ontwikkeling van kinderen uit alle lagen van de bevolking. De regio biedt zich in Den Haag aan als proefgebied voor het hele land.

Lees meer

Zomeraanbod 2021 peuterspeelzaal voor kinderen met taalachterstand (VVE-indicatie)

10 juni, 2021

Voor peuters met een taalachterstand (een zogenaamde VVE-indicatie) is er een speciaal zomeraanbod in de zomervakantie.

Lees meer

Ieder kind verdient een innovatief en inclusief IKC - Rianne Vons aan het woord

14 mei, 2021

Het Kohnstamm Instituut heeft voor Pact voor Kindcentra onderzoek gedaan naar de meerwaarde van innovatieve IKC’s en naar de inclusiekenmerken. Het gaat hierbij om voorhoede IKC’s: kindcentra die de zorg binnen hun locatie hebben geïntegreerd. Wat blijkt: deze IKC's zorgen ervoor dat kinderen ‘binnen de muren’ in een vroeg stadium de juiste ondersteuning krijgen.

Lees meer

Kan het IKC-bordje aan de muur? - Rianne Vons aan het woord

21 april, 2021

Integrale Kindcentra, wat is het toch een mooie ontwikkeling in onderwijs en kinderopvangland. Even googelen en je ziet en leest prachtige inspirerende voorbeelden. Geweldig hoe het sommige organisaties lukt om opvang en onderwijs te vervlechten en nieuwe inspirerende opvang-onderwijs concepten en inclusieve organisaties te realiseren. Aan de andere kant ken ik ook locaties en organisaties die van IKC’s spreken terwijl er in mijn ogen niet zoveel bijzondere zaken geregeld zijn.

Lees meer

'Zo ontwikkel je IKC’s aan de rand van Nederland' - Rianne Vons aan het woord

31 maart, 2021

‘Zeeuws-Vlaanderen, de beste plek om op te groeien.’ Dat is het motto waar de kinderopvangorganisaties, schoolbesturen en gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen zich achter hebben geschaard. Door samenwerking en creativiteit zijn er daar inmiddels 20 IKC’s gevormd. Rianne Vons, directeur-bestuurder van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, geeft uitleg in haar blog over de uitdagingen én de resultaten die al zijn bereikt.

Lees meer

'Kom maar op met die pilot om kinderopvang en basisonderwijs in grensgebieden samen te laten gaan!'

26 maart, 2021

Kinderopvang en basisonderwijs in de grensregio samenvoegen: dat is het idee van Kraamkamer Vernieuwing Basisonderwijs. Maar met de huidige verschillen in regelgeving is dat wel heel moeilijk voor elkaar te krijgen. De toeslagenaffaire zorgt er in ieder geval voor dat iedereen in Nederland vindt dat er iets moet veranderen. GO RTV sprak met Rianne Vons en Gerard Langeraert.

Lees meer

Unieke samenwerking tussen Zeeuws-Vlaamse en Belgische basisscholen

24 maart, 2021

Basisonderwijs in dorpen behouden, in zowel de Zeeuws-Vlaamse als Vlaamse grensdorpen. Dat is het doel van een unieke samenwerking tussen scholen voor basisonderwijs in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen. Hoewel de startgroepen in de verschillende grensdorpen in Zeeuws-Vlaanderen heel succesvol zijn, wordt gekeken naar een meer toekomstbestendige oplossing.

Lees meer

Minder uitstroom van Zeeuws-Vlaamse leerlingen naar Belgische scholen door oprichting startgroepen

19 februari, 2021

Voor Kind in Zeeuws-Vlaanderen is het zoveel mogelijk in de eigen streek naar school laten gaan van Zeeuws-Vlaamse leerlingen, het ideaal. De uitstroom van leerlingen naar Belgische scholen is de laatste jaren juist gegroeid. Door de komst van startgroepen is er een kanteling zichtbaar.

Lees meer

De scholen en kinderdagopvang gaan weer open vanaf 8 februari 2021

04 februari, 2021

De overheid heeft bekend gemaakt dat vanaf 8 februari onze kinderdagopvang en scholen weer opengaan.

Lees meer

Hoe werkt het voor de lockdown periode van 16 december 2020 t/m 17 januari 2021

18 december, 2020

Helaas verspreidt corona zich dusdanig snel dat de overheid besloten heeft dat onderwijs en kinderopvang met ingang van 16 december moeten sluiten. Hier leest ur wat dit voor u betekent.

Lees meer

Leestip: Hoe ver schopten kinderen uit Koewacht het?

11 november, 2020

De verhalen van Evelien, Marcel, Mirjam, Bart, Carolien en Evi die opgroeiden in Koewacht.

Lees meer

Ook in de herfst- en kerstvakantie: peutergroep voor kinderen met taalachterstand

10 oktober, 2020

De zomer-VVE voor kinderen met een taalachterstand was een groot succes! Het heeft peuters erg geholpen in hun taalontwikkeling en het vasthouden van structuur van de peutergroep. Wegens succes kan er nu ook van dit Vakantie-VVE aanbod in de herfst- en kerstvakantie gebruik worden gemaakt.

Lees meer

Een mooi gebaar van de Zeeuws-Vlaamse gemeenten

02 september, 2020

Onderwijs- en kinderopvangmedewerkers ontvangen een mooi gebaar van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten om te bedanken voor de inzet in de coronaperiode.

Lees meer

Nieuw in Zeeland: een zomerschool voor peuters

21 augustus, 2020

Een primeur binnen het Zeeuwse onderwijs: een zomerschool speciaal voor peuters. Voor 330 kindjes tussen de twee en vier jaar oud met een taalachterstand gaan extra uren naar de peuterspeelzaal. Op verschillende plekken in Zeeland gaan ze naar de zomerschool. Er zijn veel positieve reacties en er wordt in Zeeuws-Vlaanderen al gepraat over uitbreiding richting herfst- en kerstvakantie.

Lees meer

Regio Deal Project Kraamkamer Zeeuws-Vlaanderen

15 juli, 2020

Kind in Zeeuws-Vlaanderen is een van de achttien Regio Deal projecten waarmee de krachten en leefbaarheid van Zeeuws-Vlaanderen worden versterkt.

Lees meer

'Leerachterstanden? Jammer dat de inspectie daar nu op focust'

23 juni, 2020

Leerachterstanden? Met die term ben je aan het verkeerde adres bij bestuurder Ellen de Neef van Stichting Katholiek Onderwijs Hulst. Volgens Ellen missen we de clou door te focussen op achterstanden. Volgens haar is dit hét moment voor een grote cultuurverandering en om het oude denken los te laten.

Lees meer

Zomeraanbod peuterspeelzaal voor kinderen met taalachterstand (VVE-indicatie)

21 juni, 2020

Voor peuters met een taalachterstand (een zogenaamde VVE-indicatie) is er een speciaal zomeraanbod in de zomervakantie.

Lees meer

Beleid aangepast: kind tot 6 jaar met snotneus mag naar opvang en school

17 juni, 2020

Kinderen met snottebellen en neusverkoudheidsklachten kunnen niet langer geweigerd worden door een kinderopvang. Het RIVM heeft het advies voor kinderen tot 6 jaar aangepast, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Lees meer

Corona informatie onderwijs, kinderopvang en noodopvang vanaf juni

06 juni, 2020

Na een periode van sluiting worden onderwijs en kinderopvang stapsgewijs heropend. Lees hier de actuele informatie: van primair onderwijs tot hbo en universitair en afschaling van de noodopvang. Bekijk ook de nuttige links naar de instanties die je verder kunnen helpen.

Lees meer

Zomerschool in Zeeuws-Vlaanderen breidt uit

27 mei, 2020

in de zomervakantie 2020 is er weer een Zomerschool in Terneuzen. Dit jaar is de capaciteit groter: 75 kinderen kunnen terecht. De uitbreiding vindt mede plaats vanwege de sluiting van de basisscholen door de uitbraak van het coronavirus.

Lees meer

Platteland dreigt kind van de rekening te worden: ‘Niet al het geld mag naar de grote steden’

03 mei, 2020

Het platteland dreigt bij de verdeling van rijksgelden van ca. 30 miljard euro het kind van de rekening te worden. De betrokken gemeenten zijn daarom een grote lobby begonnen om ervoor te zorgen dat er ook voldoende geld naar de regio’s buiten de Randstad gaat. Ook Zeeuws-Vlaanderen maakt zich daar sterk voor.

Lees meer

Vanaf 11 mei weer naar school: veelgestelde vragen over het coronavirus en scholen en kinderopvang

01 mei, 2020

Scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs openen op 11 mei hun deuren weer. Er zijn afspraken gemaakt om dit op een goede en verantwoorde manier te doen. Op de website van Rijksoverheid worden veelgestelde vragen beantwoord.

Lees meer

Maatregelen corona verlengd: vanaf 11 mei wijzigingen voor onderwijs en kinderopvang

22 april, 2020

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Vanaf 11 mei zijn er wijzigingen voor onderwijs en kinderopvang. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met scholen en organisaties voor kinderopvang.

Lees meer

Coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april

06 april, 2020

Alle coronamaatregelen in Nederland zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Voor het Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Kinderopvang blijft dus dicht tot en met 28 april. Noodopvang is uiteraard wel van toepassing.

Lees meer

Alle ouders krijgen hun eigen bijdrage kinderopvang terug

21 maart, 2020

De ouders die hun kind(eren) vanwege de Coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten

Lees meer

Extra ondersteuning voor kwetsbare leerlingen

20 maart, 2020

Scholen en kinderopvanglocaties zijn sinds 16 maart gesloten, voorlopig tot en met 6 april. De regering neemt samen met scholen en gemeenten maatregelen om kinderen in een kwetsbare omgeving extra te ondersteunen nu zij niet fysiek naar school kunnen. denk aan extra faciliteiten zoals laptop of tablet.

Lees meer

Kinderopvang dicht vanwege coronavirus: ouders krijgen kosten terug

20 maart, 2020

Goed nieuws in deze onzekere tijden van Corona. Ouders krijgen de kosten van de kinderopvang terug voor de periode dat ze hun kinderen niet mogen brengen. Sinds 16 maart 2020 mogen alleen mensen met cruciale beroepen hun kinderen nog naar de noodopvang brengen.

Lees meer

Zeeuws-Vlaanderen krijgt 7,5 miljoen euro uit geldpot Regiodeals

19 februari, 2020

Het Rijk trekt 7,5 miljoen euro uit om te investeren in het onderwijs, de identiteit en innovatiekracht van Zeeuws-Vlaanderen. De investering is onderdeel van de Regiodeals. Hierrvoor is in totaal 950 miljoen euro uitgetrokken.

Lees meer

Handen ineen voor maatschappelijke stage

04 februari, 2020

Maandag 20 januari is het convenant ‘Maatschappelijke stage en burgerkracht 2019-2024’ ondertekend door de gemeente Hulst, Hulst voor elkaar en het Reynaertcollege.

Lees meer

Website helpt weg te vinden in kinderopvang en onderwijs Zeeuws-Vlaanderen

10 december, 2019

Op 5 december is de website van Kind in Zeeuws-Vlaanderen gelanceerd. In een handomdraai krijg je alle locaties in Zeeuws-Vlaanderen in beeld.

Lees meer

Samenwerkingsovereenkomst Voor- en Vroegschoolse Educatie ondertekend

06 december, 2019

Een feestelijk moment! Op 5 december 2019 werd de samenwerkingsovereenkomst Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) ondertekend door de samenwerkende partijen.

Lees meer

Regiodeal Zeeland: focus op onderwijs

04 december, 2019

Het basisonderwijs is een groot punt binnen het nieuwe Regio Deal plan van Provincie, gemeentes en Economic Board Zeeland.

Lees meer

Regiodeal 'Zeeuwen, zelf aan zet'

02 december, 2019

Vanmorgen is de ingediende regiodeal ‘Zeeuwen, zelf aan zet’ gepresenteerd in basisschool De Statie in Sas van Gent.

Lees meer

Overname Kinderopvang Duimelotje

02 december, 2019

Per 1 januari 2020 wordt Kinderopvang Duimelotje in Hoek overgenomen door Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen.

Lees meer

Peuters in noorden gemeente Hulst krijgen minder kansen

18 november, 2019

Ouders uit Noord-Hulst betalen meer voor opvang van hun peuters dan die in Zuid-Hulst. Groot Hontenisse en HulstPlus vinden dat peuters in alle kernen dezelfde kansen moeten krijgen.

Lees meer

Zeeuws-Vlaanderen wil vervolg op krimpgelden

26 oktober, 2019

Wat ons betreft komt er zeker geen eind aan de verstrekking van ‘krimpgelden’ uit Den Haag aan regio's met een dalend bevolkingsaantal. Het Rijk wil daar eind 2020 mee stoppen, maar de Zeeuws-Vlaamse gemeenten willen daar - samen met andere Nederlandse krimpregio's - een stokje voor steken.

Lees meer

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema bezoekt Zeeuws-Vlaamse scholen

26 september, 2019

Rudmer Heerema, VVD woordvoerder onderwijs, sport en jeugd in de Tweede Kamer, bezocht vrijdag 20 september Zeeuws-Vlaamse onderwijsinstellingen.

Lees meer

Kinderopvang op zaterdag in Oostburg

26 september, 2019

Steeds meer West-Zeeuws-Vlaamse kinderen komen naar de zaterdagopvang van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen in Oostburg. Daar moet volgend jaar een tweede locatie bij komen, in Cadzand-Dorp.

Lees meer

De Kustschool in Cadzand is geopend!

19 september, 2019

De Kustschool in Cadzand bestaat uit een fusie van vier basisscholen in een krimpgebied. De school heeft een nieuwe manier van lesgeven en wil flexibele schoolvakanties aanbieden.

Lees meer

Startgroepen voor peuters hard nodig in Zeeuws-Vlaams onderwijs

19 september, 2019

In Zeeuws-Vlaanderen werken gemeenten, scholen en kinderopvangorganisaties samen om de uitstroom van peuters naar België te keren.

Lees meer

Weer reclame van een Belgische school in West-Zeeuws-Vlaanderen

04 juni, 2019

Het is weer zo ver, een internaat in Knokke-Heist heeft reclame folders voor hun school verspreid in West-Zeeuws-Vlaanderen.

Lees meer

Startgroepen ontvangen geen geld uit Den Haag

20 mei, 2019

De startgroepen op scholen in Zeeuws-Vlaanderen zijn verzekerd van hun voortbestaan. Er zal echter geen financiering komen vanuit Den Haag.

Lees meer

Opening Kindcentrum Nobel in Hulst

08 mei, 2019

Woensdag 8 mei opent Kindcentrum Nobel in het gebouw van bassischool Nobelhorst in Hulst. Het centrum moet de overstap van peuters naar de kleutergroepen vereenvoudigen.

Lees meer

Belgische school werft leerlingen in West-Zeeuws-Vlaanderen

14 maart, 2019

Een Belgische basisschool plaatste een advertentie in het streekblad Rondje West. Conny Tanghe, wethouder van de gemeente Sluis, wil hier opheldering over.

Lees meer

Verbouwing basisschool Cadzand

01 maart, 2019

Vanaf 1 maart 2019 is de basisschool in Cadzand gesloten. De school wordt verbouwd om ruimte te maken voor alle leerlingen van De Kustschool.

Lees meer

Startgroepen voor peuters in Zeeuws-Vlaanderen zijn een succes

07 februari, 2019

De startgroepen voor peuters in Zeeuws-Vlaanderen worden steeds vaker bezocht.

Lees meer