Startgroepen

Met onze startgroepen bieden we een speciale opvang- en onderwijsvorm aan voor kinderen van 2-4 jaar. Startgroepen geven jonge kinderen de mogelijkheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Inmiddels zijn er meer dan 12 grenskernen waar startgroepen actief zijn; er komen nog steeds groepen bij! We zijn blij te zien dat meer en meer ouders kiezen voor deze vorm van opvang in plaats van de opvang net over de grens in Belgie.

Wat is een startgroep?

  • Een speciale vorm van een peutergroep: een voorziening voor peuters van 2-4 jaar, op een locatie dichtbij huis in Zeeuws-Vlaanderen. Startgroepen zijn vooral te vinden in kernen in de grensstreek. 
  • Startgroepen zijn een heel goed alternatief voor opvang in België: de kosten zijn aantrekkelijk en de kwaliteit van de opvang in de startgroepen is hoog. 
  • Bij een startgroep hoort een financieel aantrekkelijk arrangement: peuters kunnen 5 dagdelen komen spelen, waarvan 2 dagdelen betaald en dus 3 dagdelen gratis. 
  • Na de peutergroep is het tijd voor de kleuterschool; een stargroep zorgt ervoor dat deze overgang soepel verloopt. 

De startgroepen zijn een initiatief van de kinderopvangorganisaties, het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en de 3 Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Samen werken wij aan de toekomst voor onze kinderen in Zeeuws-Vlaanderen en investeren we in jonge kinderen. De Zeeuws-Vlaamse Startgroepen zijn kwalitatief hoogwaardige kindvoorzieningen waar onderwijs, opvang en zorg samenwerken.

Waar zitten de startgroepen?

Inmiddels zijn er 12 startgroepen in 3 gemeenten. 

  • Gemeente Sluis: Cadzand*, Sluis*, Aardenburg*, Eede*
  • Gemeente Terneuzen: Sas van Gent*, Koewacht*, Westdorpe*
  • Gemeente Hulst: Hulst**, Clinge*, Nieuw Namen*, St Jansteen**, Heikant*

*  5 dagdelen aan waarvan 3 gratis
** 3 dagdelen aan waarvan 1 gratis

Meer weten? Neem contact op.

Zoek jouw locatie

De startgroepen zijn volop in het nieuws.

Bekijk de ontwikkelingen


Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen

Dit project is mede mogelijk gemaakt in het kader van de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen ‘Zeeuwen zelf aan zet’.