Nieuw in Zeeland: een zomerschool voor peuters

Taalachterstand

Het is een echte primeur in Zeeland: een zomerschool voor peuters. In Terneuzen mogen er kindjes de laatste drie weken van de zomervakantie gratis drie ochtenden naar de peuterspeelzaal. Deze kinderen moeten wel een Voorschoolse- en Vroegschoolse Educatie (VVE-) indicatie hebben en er moet sprake zijn van (een dreigende) taalachterstand. Basale woorden als stoel, fruit en eten, begrijpen sommige peuters na zes weken zomervakantie niet meer. Er is bij sommige gezinnen thuis alleen gesproken in de moedertaal, het Nederlands zakt dan snel weg. Verder hebben we te maken gehad met de coronacrisis waarin de peuteropvang lang dicht is geweest. 

Ook andere kinderopvangorganisaties zoals Kibeo (Bevelanden en Schouwen-Duiveland) en KOW (Walcheren) starten dit jaar voor het eerst met zomerscholen speciaal voor peuters. Kibeo opent zomerscholen op vijftien vestigingen en KOW heeft zomerscholen in Vlissingen en Middelburg.

Bekijk hieronder de video van Omroep Zeeland:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/121906/Nieuw-in-Zeeland-een-zomerschool-voor-peuters 

Nadruk op taal

Er bestond al een zomerschool voor kinderen vanaf vier jaar, maar de opzet voor de peuters is anders dan voor de grotere kinderen. Bij de zomerschool voor peuters gaat alles spelenderwijs. De kindjes lachen en bewegen veel, maar de nadruk ligt op taal.

Moeilijk praten

In Zeeuws-Vlaanderen doen er 192 peuters mee - Kibeo heeft 100 peuters op de zomerschool, KOW heeft er 30. Dit jaar is er geld vanuit het Rijk, speciaal voor de peuters. Het zijn overigens niet alleen kindjes van wie de ouders uit het buitenland komen die een VVE indicatie krijgen. Het gaat ook om kinderen met een Nederlandse achtergrond, maar die bijvoorbeeld moeilijk uit hun woorden kunnen komen.

Ook in andere vakanties

Alle drie de Zeeuwse kinderopvangorganisaties zijn positief over de eerste ervaringen van de zomerschool voor peuters. Er wordt in Zeeuws-Vlaanderen al gesproken over uitbreiding tijdens de herfst- en kerstvakantie.

Wethouder Sonja Suij van Terneuzen: "Je ziet dat het geld goed terecht komt, je kunt niet vroeg genoeg beginnen wat dat betreft. Anders blijven de kinderen hun hele leven een achterstand houden. Er is nog geld in het potje, de reacties zijn positief. Dus uitbreiding zit er wat mij betreft zeker in."

Bron: Omroep Zeeland