Gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen start per 1 januari

De landelijke politiek denkt er nog over na, maar in Zeeuws-Vlaanderen wordt het vanaf 1 januari al gewoon gedaan: gratis kinderopvang. Op drie locaties worden kinderen tot en met twaalf jaar straks kosteloos twee dagen per week opgevangen.

"Eigenlijk willen we ermee laten zien dat dit plan zo mooi is, dat je het landelijk moet invoeren. Wij doen het om aan Den Haag te laten zien dat je dit plan gewoon moet invoeren" aldus, directeur Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. Voor de proef hebben verschillende kinderopvang- en onderwijsorganisaties en de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten de handen ineen geslagen.

Het is nog niet bekend op welke locaties (in elke gemeente één) de gratis kinderopvang zal worden aangeboden. Het is voor de hand liggend dat het kinderopvangcentra zijn die dicht bij de Belgische grens liggen. In België is kinderopvang namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland. Daar kunnen kinderen vanaf 2,5 jaar gratis naar school en maakt het niet uit of je woonachtig bent in Nederland of België. Dat is aantrekkelijk voor ouders die vlak bij de grens wonen en vaak blijven deze kinderen ook hun basis- en voortgezetonderwijs in België volgen. 

Om die ontwikkeling tegen te gaan biedt Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen al acht jaar een verkapte vorm van kinderopvang aan. Bij afname van twee ochtenden peuteropvang kunnen ouders hun kinderen gratis drie extra ochtenden naar de kinderopvang brengen. 

"We kunnen dit twee jaar volhouden. In de tussentijd hopen we op groen licht uit Den Haag. In deze twee jaar bekijken we hoe het aanslaat, wat het doet met de ontwikkeling van de kinderen en wat de effecten zijn op de regio", aldus Vons. 

Het plan sluit aan bij een advies van de SER (Sociaal Economische Raad) over de hervorming van de kinderopvang in Nederland. De SER stelt dat het voor alle ouders financieel haalbaar moet zijn om hun kinderen minstens twee dagen per week te kunnen brengen. 

Bron: PZC