Brief naar Den Haag: maak van gratis kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen proefproject

"We zijn heel erg blij met het plan van het nieuwe kabinet om kinderopvang gratis te maken", zegt Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. "Wij zijn daar al veel langer pleitbezorger van. Het helpt kinderen in hun ontwikkeling en het is ook goed voor de arbeidsparticipatie en de economie. Daar is in landen om ons heen zo veel onderzoek naar gedaan."

Pilotregio

Kinderopvang is nu alleen beschikbaar als beide ouders werken. "Als één ouder in het gezin werkt, heb je er geen recht op. Het is beter voor kinderen als ze al vroeger naar de opvang gaan. Dat is beter voor hun aansluiting op het onderwijs."

Er wordt al langer geëxperimenteerd met goedkopere kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen: "Dat doen we bijvoorbeeld langs de grens. Daar krijgen ouders de mogelijkheid om hun kind vijf ochtenden naar de kinderopvang te brengen en er maar twee te betalen, dus dat is een stuk goedkoper. En we starten binnenkort met een pilot met gratis opvang op drie locaties in Zeeuws-Vlaanderen voor een periode van twee jaar", legt Vons uit.

Stroom naar België

In Zeeuws-Vlaanderen is er nadrukkelijk behoefte aan goedkopere of gratis kinderopvang, omdat het een grensgebied is: "In België is de kinderopvang gratis. Er gaat nog steeds iedere dag een groep van zo'n 1.300 kinderen de grens over om daar naar de opvang te gaan. Die kinderen willen we graag in het Nederlandse onderwijsbestel houden. De stroom naar België willen we voorgoed keren."

De brief die vandaag is gestuurd, is getekend door de kinderopvang en het onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen, vertelt Vons. "We zeggen tegen Den Haag: gebruik de kennis die wij hebben en opdoen voor heel Nederland. Kom luisteren naar onze ideeën en naar wat we geleerd hebben. We delen het graag."

Bron: Omroep Zeeland