De Zeeuwse Onderwijsprijs

Op 17 november werd in Middelburg de Zeeuwse Onderwijsprijs uitgereikt aan twee Zeeuwse scholen. Eentje in het primair onderwijs en eentje in het voortgezet onderwijs. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en is tevens de voorronde van de Nationale Onderwijsprijs, onderdeel van de Nationale Onderwijsweek.

De genomineerde scholen hebben allen een bijzonder onderwijsproject uitgevoerd. Deze bijzondere projecten worden op deze manier in de schijnwerpers gezet!

Met de Nationale Onderwijsprijs wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor de mooie ontwikkelingen binnen het onderwijs. In Zeeland mocht Kindcentrum Nobel en de Sprienke Goese Lyceum deze prijs in ontvangst nemen. Deze scholen maken automatisch nu ook kans op de Nationale Onderwijsprijs.

De Sprienke Goese Lyceum

"De Sprienke biedt onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en aan leerlingen met een chronische, somatische aandoening. In 2018 is men gestart met zogeheten symbioseonderwijs om de integratie van leerlingen van De Sprienke binnen Het Goese Lyceum vorm te geven. Zij volgen het beroepsgerichte deel van het vmbo samen met leerlingen op het Goese Lyceum, zodat zij een volledig diploma basis of kader
kunnen halen. Inmiddels is men bezig met een verdere ontwikkeling van het huidige symbioseonderwijs om aldus te onderzoeken of men op termijn over kan gaan naar het volledig volgen van onderwijs door de leerlingen van De Sprienke op Het Goese Lyceum. 

Kindcentrum Nobel

"De school biedt elke woensdag onder schooltijd acht verschillende ‘Talent Ateliers’ aan, aan alle leerlingen van drie tot en met twaalf jaar. Zij krijgen kansen om te ontdekken waar ze blij van worden. Het is een ruim aanbod met oog voor de maatschappelijke waarde van de verschillende activiteiten. Men betrekt zowel eigen docenten als externe professionals bij de ateliers. Zij delen hun passie met de kinderen. De jury is enthousiast over deze inzending: ‘Dit is nu zo’n project dat zó logisch en vanzelfsprekend lijkt, dat je je niet kunt voorstellen dat het niet al op honderden scholen wordt gedaan. Maar nee. Dit idee komt van de Nobelhorst – maar hopelijk breidt dit zich uit naar de rest van Nederland!’ En: ‘Van muziek tot moestuin, van rekenwonder tot boekenworm. Wat je talent ook is, op deze school mag je je er gewoon helemaal op storten.’"

Bekijk hier de presentatie van Kindcentrum Nobel.

Bron: Nationale Onderwijsweek