Hoe zou Zeeuws-Vlaanderen eruit zien als de kinderen het voor het zeggen hadden?

De 12-jarige Schaphath Leclerc Kaje uit Oostburg is nog niet zo lang de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Sluis. Maar ondanks zijn positie als kinderburgemeester, houdt hij niet alleen de belangen van zijn leeftijdsgenoten in de gaten. "Het is belangrijk om er voor iedereen te zijn. Kinderen willen meer plekken om te spelen en ouderen willen bijvoorbeeld een bingohal waar ze dagelijks terecht kunnen. Ik wil zorgen dat iedereen blij is dat ze in de gemeente Sluis wonen."

Kinderraad

Ook de 11-jarige locoburgemeester Asya Erdem uit Breskens lijkt al jaren mee te lopen in de politiek. Zij wil verandering brengen in een negatieve ontwikkeling bij haar leeftijdsgenoten. "Veel kinderen vervelen zich en zitten alleen nog maar op hun telefoon. Ik vind dat ze meer buiten moeten spelen, en daarvoor zouden er meer speeltuinen moeten komen." Om dit te bereiken gaan beide jonge politici in gesprek met hun collega's uit de kinderraad. "Met deze kinderen gaan we overleggen wat we belangrijk vinden. Als we het allemaal eens zijn, dan kunnen we die onderwerpen doorgeven aan mensen uit de gemeenteraad."

Politieke familie

Voor Asya Erdem is dit een kleine stap. Haar 18-jarige zus is nauw betrokken bij de 'echte' gemeentepolitiek in Sluis. De politieke ideeën van de twee zussen verschillen echter vaak van elkaar. "We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens." Ondanks de grote politieke ambities van de twee zussen, leidt dit niet tot gespannen situaties aan de keukentafel. "We maken soms wel ruzie, maar dan gaat het niet over politieke dingen."

Dit is een bericht van GO-RTV.

Bron: Omroep Zeeland