Sluis biedt nieuwe onderwijsvorm zodat alle kinderen mee kunnen komen in het reguliere onderwijs

Het project is een samenwerking tussen schoolbesturen, de kinderopvang, het samenwerkingsverband Passend Onderwijs en de gemeente Sluis: "Met het project willen we zorgen dat er niet per definitie een uitstroom is naar het speciaal onderwijs. We kijken naar welke zorg bepaalde kinderen nodig hebben. Die zorg maken we zoveel mogelijk op maat, zodat ze toch in het reguliere onderwijs hun pad kunnen bewandelen", zegt Gerard Langeraert van de Zeeuws-Vlaamse onderwijsorganisatie Elevantio.

Zoektocht naar de juiste aanpak

Barbara Beulens van de Stichting Escalda Scholen (openbaar onderwijs) legt uit dat het project een zoektocht is naar de juiste aanpak: "Het gaat om kinderen bij wie we als professional nog niet precies weten hoe we de opvang of het onderwijs moeten inrichten. Het zijn kinderen bij wie we ons afvragen: wat heeft dit kind nodig? Wie is dit kind? En hoe komt dit kind het beste tot ontwikkeling?"

De Bonte Vlinder heeft een preventief doel: "Het is heel laagdrempelig. Om naar De Bonte Vlinder te komen, hoef je nog geen zwaar dossier te hebben. Er zijn nog geen labels geplakt en er liggen nog geen stempels klaar. Dat is ook niet ons doel. We kijken wat we bij deze jonge kinderen nu al voor elkaar kunnen krijgen, zodat er op latere leeftijd minder specialistische zorg nodig is", legt Beulens uit.

Start naar het basisonderwijs is beter

Sommige kinderen komen al heel jong bij De Bonte Vlinder. Daarom is ook Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen aangesloten bij het project: "Ook in de kinderopvang zien we al dat kinderen speciale behoeftes hebben. Met deze specifieke perspectiefgroep krijgen kinderen een veel duidelijker perspectief. Voor de peuters is straks de start naar het basisonderwijs veel beter gewaarborgd", zegt Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen.

Als kinderen bij De Bonte Vlinder terechtkomen, krijgen ze onderwijs van een leerkracht en een pedagogisch medewerker. Els Mabelis geeft les aan de kinderen: "We kijken naar wat er goed lukt, wat er nog niet goed lukt en wat er beter zou kunnen."

Veel observeren

Het begint volgens Mabelis met heel veel observeren, kijken hoe kinderen reageren op alles wat aangeboden wordt. "Daarnaast ben je erg bezig met dat een kind zich goed voelt in de groep. Het is een nieuwe situatie en het is de bedoeling dat De Bonte Vlinder een vertrouwde plek wordt. Want dat is de basis om te kunnen ontwikkelen."

Het project is volgens Mabelis geslaagd als de kinderen zich ook daadwerkelijk gaan ontwikkelen: "En dat we handvaten kunnen aanbieden aan de school waar ze weer terug naartoe gaan, zodat ze weer gewoon in hun vertrouwde, oude klas verder kunnen."

Bron, foto en bekijken video: Omroep Zeeland