Kinderen moeten 's winters meer buitenspelen: 'Ze zitten te veel binnen en achter een schermpje'

Eén van die Zeeuwse opvanglocaties die meedoet aan de campagne is Foxkids Villa Rijntje in Hulst. Het buitenspeelprogramma 'Hartje Winter' is maandag gestart en de opvanglocatie in Hulst laat meteen zien hoe zij dat aanpakt.

"We doen mee aan deze campagne omdat we het heel belangrijk vinden dat kinderen buitenspelen en dat er meer aandacht voor is. Je ziet de kinderen in speciale pakjes en laarzen buitenspelen. Zo blijven de kinderen lekker warm en kunnen ze gewoon door het zand rollen want ze kunnen gewoon vies worden", vertelt directeur kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen Rianne Vons.

De kinderen bij dit kinderdagverblijf spelen het hele jaar door buiten. "In principe gaan de kinderen iedere dag twee keer naar buiten. Tenzij het natuurlijk regent, dan bedenken we iets om binnen te doen. Maar eigenlijk kunnen ze altijd wel naar buiten", zegt Vons. Naast Foxkids Villa Rijntje doen onder meer kinderopvang De Wipwap, Kindervilla het Kootertje en kinderopvang Bambi mee.

Vijftien procent nooit naar buiten

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar Public blijkt dat vijftien procent van de kinderen nooit buiten speelt. Daarnaast wordt er in de wintermaanden ruim vijftig procent minder buiten gespeeld dan in de zomer. Met de campagne wil IVN Natuureducatie dat tij keren.

"Kinderen zitten helaas steeds meer binnen en dan vaak achter een schermpje. Dat is best een treurige constatering, want buiten spelen is juist zo leuk en goed voor de ontwikkeling. We zijn daarom heel bij met deze campagne. Het zou mooi zijn als het een sneeuwbaleffect veroorzaakt en nog meer kinderopvanglocaties zich aansluiten", zegt Vincent van der Veen, programmamanager Kind en Natuur bij IVN Natuureducatie,

Weersomstandigheden

Foxkids Villa Rijntje hoefde niet meer overtuigd te worden. "We willen bereiken dat buiten spelen heel gewoon is en dat je iedere dag naar buiten gaat. Ook al zijn de weersomstandigheden misschien iets minder aantrekkelijk. Laat ze lekker spelen en dan kunnen ze zich een beetje afreageren", aldus Vons.

De kinderen zelf vermaken zich prima op de glijbaan en op de driewielfiets in Hulst, al was het soms ook een beetje koud. Na een halfuurtje buitenspelen wilden de kinderen dan ook weer graag terug naar binnen. Het buitenspeelprogramma 'Hartje Winter' loopt tot en met 28 januari.

Bekijk de video en het hele artikel op Omroep Zeeland.